Ορθοδοντικά έκτακτα

By 15/06/2020 16 Σεπτεμβρίου, 2020 Οδηγίες για ασθενείς μας

Πόνος
Κάποιες ώρες μετά την τοποθέτηση των μηχανισμών είναι αναμενόμενο να νιώσετε πόνο ή γενικότερη ενόχληση στο στόμα που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να εξελιχθεί σε πονοκέφαλο και να διαρκέσει για αρκετές μέρες. Συστήνεται να προτιμήσετε μαλακές τροφές για τις πρώτες αυτές ημέρες και εάν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάποιο παυσίπονο σύμφωνα με τις οδηγίες της ορθοδοντικού.

Ενόχληση στα χείλη/μάγουλα/γλώσσα
Τις πρώτες ημέρες είναι πιθανό να υπάρξουν πληγές στο στόμα. Συστήνεται η χρήση ορθοδοντικού κεριού για την ανακούφιση σας. Αφού πλύνετε τα χέρια σας πάρτε ένα κομμάτι κερί ,πλάστε το σε σχήμα μπιζελιού και πιέστε το πάνω στα σιδεράκια στο σημείο που σας ενοχλεί.

Είναι αρκετά συνηθισμένο το κεράκι να φύγει κατά τη διάρκεια της μάσησης ή στο πλύσιμο των δοντιών. Εάν το καταπιείτε μην ανησυχήσετε καθώς είναι απόλυτα φιλικό στο σώμα μας.

Έφυγε ένα από τα λαστιχάκια. Τι κάνω;
Είναι συνηθισμένο εάν φάτε κάποια κολλώδης και σκληρή τροφή να φύγει κάποιο λαστιχάκι. Εάν συμβεί αυτό επικοινωνήστε με το ιατρείο . Εάν δεν μπορείτε να έρθετε χρησιμοποιήστε ένα τσιμπιδάκι φρυδιών που θα έχετε πλύνει και περάσει με οινόπνευμα και προσπαθήσετε να το βάλετε στη θέση του.

Ξεκόλλησε ένα σιδεράκι/δαχτυλίδι τι μπορώ να κάνω;
Εάν φύγει κάποιο σιδεράκι θα πρέπει να καλέσετε το ιατρείο για να σας δώσουμε οδηγίες. Τα σιδεράκια και τα δαχτυλίδια είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με το κεντρικό σύρμα. Εάν δεν φύγουν τελείως από το στόμα αφήστε τα στη θέση τους και καλέστε μας το συντομότερο για ένα ραντεβού για να τα αντικαταστήσουμε.

Το σύρμα πετάγεται έξω και με πληγώνει.
Κάποιες φορές είναι πιθανό να φύγει το κεντρικο σύρμα από τη θέση του και να αρχίσει να ενοχλεί το μάγουλο ή τα ούλα σας. Επικοινωνήστε άμεσα με το ιατρείο για να σας δώσουμε οδηγίες. Μέχρι να μπορέσετε να έρθετε στο ιατρείο προσπαθήστε να μετκινήσετε το σύρμα σε μία θέση που δεν ενοχλεί με τη γόμα ενός μολυβιού. Εάν δεν γίνεται αυτό καλύψτε το με ορθοδοντικό κερί ή δοκιμάστε να το βάλετε πίσω στη θέση του με μία καθαρή λαβίδα.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Αν καταπιείτε κομμάτι από το μηχάνημα σας
Είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια. Εάν καταπιείτε κομμάτι από τους μηχανισμούς μην πανικοβληθείτε. Ειδοποιήστε την ορθοδοντικό για να σας δώσει οδηγίες. Εάν μπορείτε να δείτε το κομμάτι προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε. Συνήθως το κομμάτι προωθείται στο στομάχι και αποβάλλεται από το σώμα μας. Εάν ωστόσο ο/η ασθενής βήχει ή έχει δυσκολία στην αναπνοή ενημερώστε τον/την κηδεμόνα σας και ειδοποιήστε άμεσα την ορθοδοντικό.

Έσπασε το συγκρατητικό σύρμα
Καλέστε άμεσα το ιατρείο για να βρούμε ραντεβού να το ξανακολλήσουμε. Εάν έχετε και συγκρατητικό μασελάκι φορέσετε το μασελάκι 12 ώρες κάθε ημέρα μέχρι το ραντεβού σας.

Έχασα/έσπασα το μασελάκι μου
Καλέστε το ιατρείο για να κανονίσουμε ραντεβού επιδιόρθωσης ή αντικαταστάσης.