Συγκράτηση

By 19/07/2020 3 Αυγούστου, 2020 Οδηγίες για ασθενείς μας

Έφτασε η μέρα που βλέπεις το νέο σου χαμόγελο. Η επιμονή και υπομονή σου ανταμείβεται με ένα στολίδι στο πρόσωπό σου που θα χαίρεσαι για μια ολόκληρη ζωή. Το να καταφέρουμε να έχουμε ίσια δόντια όμως είναι η μισή διαδρομή. Τώρα πρέπει να τα κρατήσουμε στη νέα τους θέση.

Πώς;
Η ορθοδοντικός θα επιλέξει ποιο είναι ο κατάλληλος τρόπος για να κρατηθούν τα δόντια στη νέα τους θέση. Αυτό γίνεται είτε με κινητά συγκρατητικά μασελάκια ή με ακίνητα σύρματάκια που κολλιούνται πολύ διακριτικά στην εσωτερική πλευρά των δοντιών.

Κινητά συγκρατητικά μηχανήματα
Υπάρχουν αυτά που είναι φτιαγμένα από σύρμα και πλαστικό και εκείνα που είναι διαφανή και καλύπτουν σαν μεμβράνη τα δόντια.

Το ακίνητο συγκρατητικό αποτελείται από ένα λεπτό σύρμα που κολλιέται στην πίσω πλευρά των πάνω ή των κάτω δοντιών.  (Δες τις εικόνες στο τέλος του κειμένου)

Γιατί χρειάζεται η συγκράτηση;
Όταν πρωτοβγάζουμε τους μηχανισμούς που διορθώνουν το χαμόγελο( σιδερακια, μασελάκια) το κόκκαλο που είναι βυθισμένα τα δόντια είναι ακόμα μαλακό. Για μια συνηθισμένη περίπτωση ορθοδοντικής θεραπείας χρειάζονται 232 μερες! μέχρι το κόκκαλο που περιβάλει τα δόντια να γίνει πάλι σκληρό.

Οι περισσότεροι που τελειώνουν την ορθοδοντική θεραπεία τους βρίσκονται ακόμα σε ηλικία ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει οτι ο σκελετός τους ακόμα αλλάζει ραγδαία άρα και ο σκελετός των γνάθων παρασύροντας και τα δόντια σε νέες θέσεις.

Τέλος το σώμα μας αλλάζει ο μεγαλώνουμε και γερνάμε και το ίδιο συμβαίνει και στα δόντια μας. Οι αλλαγές στην θέση των δοντιών είναι ένα φαινόμενο φυσιολογικό και συμβαίνει σε όλη τη διάρκεια της ζωή μας από πιέσεις που ασκεί η γλώσσα , τα χείλη, τα διπλανά δόντια ή τα μάγουλα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλώνουμε (κυρίως από τα 25 και μετά) υπάρχει μια τάση τα δόντια να έρχονται προς τα μπροστά χωρίς να μεγαλώνει ο χώρος των γνάθων. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που έχει ίσια κάτω δόντια στη νεαρή του ηλικία μπορεί στο μέλλον να αποκτήσει συνωστισμό είτε έχει κάνει ορθοδοντική θεραπεία είτε όχι. Το φαινόμενο αυτό λέγεται δευτερογενής συνωστισμός.

Πρέπει να βγάλω τους φρονιμίτες μου;
Παλιότερα οι φρονιμίτες θεωρούνταν υπεύθυνοι  για το δευτερογενή συνωστισμό. Πλέον το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε ανθρώπους που γεννήθηκαν χωρίς φρονιμίτες η τους έβγαλαν εγκαίρως. Έτσι το εάν θα βγουν οι φρονιμίτες η όχι εξαρτάται από την κάθε περίπτωση.

Για πόσο καιρό θα φαραώ τα συγκρατητικά;
Αυτό εξαρτάται από το αρχικό πρόβλημα και από διάφορους άλλους παράγοντες. Το σχήμα συγκράτησης που ακολουθείται για τον κάθε ασθενή είναι εξατομικευμένο. Σαν γενικός κανόνας όμως, εάν θέλεις η θέση των δοντιών να παραμείνει σταθερή καλό είναι τα συγκρατητικά να φοριούνται για όσο περισσότερο καιρό γίνεται.

Κάθε ποτέ θα έρχομαι μετά που θα βγάλω τα σιδεράκια;
Οι συναντήσεις μας δεν σταματάνε τη μέρα που είναι έτοιμο το χαμόγελό σου. Θα πρέπει να ελέγχουμε τα συγκρατητικά σου σύρματα και μασελάκια. Έτσι θα πρέπει να σε δούμε αρχικά ένα μήνα μετά , έπειτα στους τρεις μήνες και μετά από αυτό κάθε 6μήνες. Όταν σου πει η ορθοδοντικός μπορεί οι συναντήσεις να γίνονται μία φορά το χρόνο.