Οδηγίες για RME

By 17/07/2020 3 Αυγούστου, 2020 Οδηγίες για ασθενείς μας

Σήμερα κολλήσαμε το μηχάνημα διάνοιξης υπερώας. Το μηχάνημα αυτό αυξάνει το εύρος της άνω γνάθου αποχωρίζοντας τα δύο τμήματα της στη μέση υπερώια ραφή. Με τον τρόπο αυτό θα αυξήσουμε το διαθέσιμο χώρο για τη διευθέτηση των μόνιμων δοντιών.

Το μηχάνημα έχει στο κέντρο μία ειδική βίδα που θα πρέπει να γυρνάτε σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δώσαμε στο ιατρείο.

Πιο συγκεκριμένα,

1. Το παιδί θα πρέπει να είναι ξαπλωμένο σε οριζόντια επιφάνεια ώστε το κεφάλι να είναι σε υπερέκταση με το στόμα ανοικτό. Θα χρειαστείτε ένα δυνατό φως ώστε να βλέπετε καθαρά το μηχάνημα.

2. Ενεργοποιήστε το μηχάνημα βάζοντας το κλειδάκι στην τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του μηχανήματος. Η φορά είναι προς τα κάτω και πίσω ή σύμφωνα με τη φορά του βέλους, μέχρι να εμφανιστεί η επόμενη τρύπα.

3. Το κλειδί αφαιρείται πιέζοντας το προς τα μέσα και κάτω.

4. Αμέσως μετά την πρώτη ενεργοποίηση το παιδί θα αισθανθεί κάποια πίεση στα δόντια, στα μάγουλα και πιθανόν στη βάση της μύτης. Αυτό είναι φυσιολογικό για τις πρώτες μέρες μετά από κάθε ενεργοποίηση. Μπορείτε να δώσετε στο παιδί κάποιο ήπιο παυσίπονο σύμφωνα με τις οδηγίες της ορθοδοντικού.

5. Μία εβδομάδα μετά την ενεργοποίηση είναι πιθανό να παρατηρήσετε ένα κενό μεταξύ των μπροστινών δοντιών. Αυτό είναι φυσιολογικό και αναμένεται να κλείσει αυθόρμητα στο τέλος της θεραπείας.

6. Καμιά φορά μετά από αρκετές ενεργοποιήσεις, τα μπροστινά δόντια γίνονται ευαίσθητα στη μάσηση και αποκτούν ήπια κινητικότητα.

Οι πρώτες δύο μέρες θα είναι οι μέρες προσαρμογής για το παιδί. Μπορεί να έχει κάποια δυσκολία στη μάσηση αλλά με τη δική σας και τη δική μας ενθάρρυνση θα συνηθίσει γρήγορα το νέο μηχανισμό στο στόμα του.

Οι όποιες δυσκολίες στο λόγο και τη μάσηση ξεπερνιούνται μέσα στις πρώτες 24-72 ώρες.

Τις πρώτες μέρες θα ήταν καλό να τρώει μαλακές τροφές όπως (ρύζι, μπιφτέκι , γιαούρτια κα). Μόλις νιώσει πιο άνετα μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές διατροφικές σας συνήθειες. Συστήνεται να αποφεύγονται τροφές με πολλή ζάχαρη καθώς και κολλώδεις τροφές όπως τσίχλες ή καραμέλες.

Σχετικά με την ομιλία, συστήνεται η ανάγνωση στο σπίτι ενός κειμένου δυνατά ώστε η γλώσσα να συνηθίσει τη νέα της θέση.

Βουρτσίζει τα δόντια του κανονικά και μία φορά την μέρα πρέπει το μηχάνημα να καθαρίζεται από κάτω με το ειδικό βουρτσάκι όπως σας δείξαμε στο ιατρείο. Εαν κολλήσει τροφή πάνω στο μηχάνημα θα πιει λίγο νερό και θα ξεπλύνει με δύναμη το στόμα του.

Τέλος, εαν το παιδί νιώθει επίμονο και έντονο πόνο, εάν νιώσει οτι έχει ιδιαίτερα δυσάρεστη γεύση και μυρωδιά στο στόμα του ή εάν το μηχάνημα σπάσει ή ξεκολλήσει μας καλείτε αμέσως για να κανονίσουμε ένα νέο ραντεβού για έλεγχο.