Οδηγίες για ασθενείς με σιδεράκια

By 28/07/2020 3 Αυγούστου, 2020 Οδηγίες για ασθενείς μας

Ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί

Σήμερα είναι η πρώτη μέρα…

Σήμερα ξεκινάς την προσπάθεια για ένα όμορφο χαμόγελο. Συγχαρητήρια!

Τι να περιμενω;
Λίγες ώρες μετά την πρώτη εφαρμογή θα νιώθεις πίεση στα δόντια. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί ξεκινάμε να ασκούμε δυνάμεις στα δόντια ωστε να μετακινηθούν στις σωστές τους θέσεις. Εαν η πίεση σου δημιουργεί πονοκέφαλο ή δυσφορία θα χρειαστεί να πάρεις κάποιο ελαφρύ παυσίπονο. Μπορεί να δυσκολευτείς να φας κανονικά την πρώτη και τη δεύτερη μέρα γι΄αυτό συστήνουμε να καταναλώνεις μαλάκες τροφές μετά από κάθε ενεργοποιηση (σφίξιμο). Οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν τα σιδεράκια μετα τη δεύτερη μέρα και δεν δυσκολέυονται στην ομιλία, στο μάσημα της τροφής ή στο βούρτσισμα.

Απο τι αποτελούνται οι ΑΟΜ;
Απο τα σιδερακια (braces ή brackets) το σύρμα που τα συνδέει και τα λαστιχάκια.

Τα ραντεβού σου θα γίνονται κάθε 4-8 εβδομάδες. Σε κάθε επίσκεψη αλλάζουμε συνήθως το σύρμα και τα λαστιχάκια. Τα λαστιχάκια μπορεί να είναι ο,τι χρώμα θες!

Τι πρέπει να προσέχω;
Τα σιδεράκια δυσκολεύουν το καθάρισμα των δοντιών γι’αυτό το πρώτο και σημαντικότερο
που πρέπει να θυμάσαι ΠΑΝΤΑ είναι να βουρτσίζεις τα δόντια σου μετά από κάθε γεύμα.

Όταν μένουν οι τροφές πάνω στα δόντια καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών και δημιουργούν τερηδόνα και ουλίτιδα.

Εάν αυτό δεν σου φάνηκε αρκετά αποθαρρυντικό η επόμενη εικόνα εξηγεί τι μπορεί να γίνει μετά που θα αφαιρεθούν τα σιδεράκια εάν δεν βουρτσίζεις τα δόντια συστηματικά.

Αυτές οι λευκές κηλίδες δημιουργούνται από τα οξέα των μικροβίων. Όταν δεν καθαρίζονται τα δόντια δημιουργείται η πλάκα όπου τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται συνεχώς και τα οξέα που παράγουν διεισδύουν στο σμάλτο των δοντιών και το καταστρέφουν.

Πώς θα αποφύγω τις άσπρες κηλίδες;
Απλά με σωστό και συστηματικό βούρτσισμα. Δεν φτάνει να βουρτσίζεις τα δόντια μετά απο κάθε γεύμα πρέπει και να το κάνεις σωστά.Δηλαδή έτσι:

Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς στο τέλος της μέρας και κάποιο φθοριούχο στοματικό διάλυμα.

Τι θα τρώω;
Εδώ πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτική/ος. Απαγορεύονται οι τσίχλες και οι καραμέλες γιατί έχουν την τάση να ξεκολλάνε τα σιδεράκια. (δες παρακάτω τις επιπτώσεις για αυτό)

Αποφεύγουμε τις τροφές με πολλή ζάχαρη όπως σοκολάτες, αναψυκτικά κτλ. Εάν για κάποιο λόγο καταναλώσεις τέτοιες τροφές είναι πολύ σημαντικό να βουρτσίσεις τα δόντια σου αμέσως μετά.

Προσέχεις πως θα τρως σκληρές τροφές όπως μήλα, καρότα, ποπ κορν και ξηρούς καρπούς ή την κόρα του ψωμιού. Θα πρέπει όσα μπορείς να τα κόβεις μικρά κομμάτια ή να τα λιώνεις πριν τα δαγκώσεις.

Τι θα γίνει εάν ξεκολλήσει κάποιο σιδεράκι;
Θα επικοινωνήσεις αμέσως μαζί μας για να το ξανακολλήσουμε. Κάθε φορά που ξεκολλάει ένα σιδεράκι σημαίνει οτι το δόντι αυτό δεν μετακινείται με αποτέλεσμα να καθυστερείς το τέλος της θεραπείας σου!

Οι προγραμματισμένες μας συναντήσεις είναι κάθε 4-8 εβδομάδες. Εάν συμβεί κάτι έκτακτο στο ενδιάμεσο μη διστάσεις να τηλεφωνήσεις.

Μπορεί να φαίνονται δύσκολα όλα αυτά στην αρχή άλλα το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει. Θα προσπαθήσουμε παρέα για ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο, το χαμόγελο που σου αξίζει και θα έχεις για μια ολόκληρη ζωή!